Den Haag Sculptuur 98

2 maanden lang so wereldberoemde beelden op het

Lange Voorhout, Haag

12 maj-14 juli 1998

 

I stor skala är Aklejaderna uppställda, dels i Norrköpings Museums skulpturpark, dels i chokladfabriken Freias parkanläggning i Oslo.


Den Haag Sculptuur 98

Aklejaderna II

Foto: Per-Magnus Persson


[om Aklejad från 1957]

"Blomman har lösgjorts från sin stängel, och dess flikar tycks resa sig från marken. Den vitt utslagna ranunkelblomman med blottad honungsgömma har fått svällande kroppslighet och kliver brett knäande fram i en exhibitionistisk rörelse. I den finns fruktbarhetsrit och parningsdans, en uppfordrande obscenitet. Detta inneboende tema möter fullt utvecklat i den monumentala gruppen Aklejaderna, 1959-60. De klumpigt klivande blomflikarna har fördubblats till ett par som möts i en invecklad turdans. De har blivit tyngre men också stramare, metalliskt stiliserade. Deras dans är burlesk och praktfull rit, på en gång parningslek och achilleusstrid.

 

Dansen är ett arv från djur till männsika, och riten smyckar sig med former och rörelser ur en natur att besvärja och hämta kraft ur. Det är symbolernas och stiliseringens källa, magiens förvandlingar genom vilka männsikan ikläder sig växternas fruktbarhet, djurens vitalitet och stenens och metallens eviga makt. I detta ursprungliga sammanhang mellan form och innebörd finner Grate den famösa motsättningen mellan geometriskt och organiskt löst."

Kristian Romare, i en bok om Eric Grate, Allhems Förlag, Malmö 1963.^Upp till Eric Grates hemsida

© Christoffer Grate 1998-2001